Tegenwoordig starten er veel mensen voor zichzelf. Voor jezelf starten kan ook in de zorg. Dat betekent dat je je inschrijft bij de KvK en als zzp’er aan de slag gaat. Wil je meer weten over hoe je zpp’er in de zorg kan worden? Lees dan vooral onze uitleg met een handig stappenplan.
Hoe word je zzp’er in de zorg?
Wil je zzp’er in de zorg worden? Dan moet je eerst een aantal stappen zetten voordat je kunt starten als zzp’er in de zorg. Niet alleen moet je je bijvoorbeeld inschrijven voor de KvK, maar je moet je ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. En dat is natuurlijk niet het enige. Daarom leggen we je graag stap voor stap uit wat je moet doen om zzp’er in de zorg te worden.
Stap 1. Diploma halen
De meest logische eerste stap richting zzp’er worden in de zorg is om een diploma te behalen. Je kunt bijvoorbeeld een opleiding tandheelkunde doen en vervolgens voor jezelf beginnen als tandarts. Doe je liever een opleiding van een wat lager niveau? Dan kun je bijvoorbeeld gaan voor de MBO-opleiding “Verzorgende IG”.
ZZP’er in de zorg worden zonder diploma
Ga je liever direct aan de slag als zzp’er in de zorg? Soms kun je al beginnen met werken zonder diploma. Een diploma geeft je echter meer garantie op een baan dan wanneer je zonder diploma in de zorg start.
Stap 2. Inschrijven bij de kvk
Elke startende ondernemer moet zich inschrijven bij de KvK, oftewel de Kamer van Koophandel. Ook als zzp’er in de zorg moet je je aanmelden bij de KvK. Zo’n aanmelding kost (op dit moment) €50,-. Bij de online inschrijving moet je dingen invullen zoals het inkomen dat je denkt te verdienen in het eerste jaar. Maak dus een goed bedrijfsplan met daarin een doel wat betreft inkomsten.
Stap 3. geschillencommissie
De geschillencommissie regelt je klachten als zzp’er in de zorg. Zo’n klachtenregeling is wettelijk verplicht. Het kan je altijd overkomen dat je een klacht ontvangt van een cliënt. Je kunt altijd zelf eerst een gesprek aangaan, maar vaak zul je de geschillencommissie om hulp moeten vragen. Zij leiden dan het gesprek tussen jou en de cliënt.
Stap 4: Aansprakelijkheidsverzekering
Als je werkt in de zorg, dan zitten daar risico’s aan vast. Bij werk in de thuiszorg kun je bijvoorbeeld een dure vaas omstoten. Dat is dan nog iets kleins, want er kunnen ook grotere dingen fout gaan. Denk aan een zorgverzekeraar die de verkeerde medische indicatie geeft. Zorg er dus voor dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt als je als zpp’er start in de zorg.
Als zzp’er in de zorg aan opdrachten komen? Kordaat helpt je graag
Nu je weet hoe je zzp’er in de zorg kunt worden, is er nog één belangrijke stap overgebleven: het krijgen van opdrachten binnen de zorg. Kordaat zorgbemiddeling helpt je hier graag bij! Samen kijken we welke opdrachten in de zorg het best bij jou passen.